Onze uitgangspunten

Wij werken met (elementen van):

  • Eye Movement Desensitisation & Reprocessing (EMDR)
  • Cognitieve gedragstherapie
  • Psychosomatische fysiotherapie
  • Mindfulness
  • Yoga
  • Imaginaire Rescripting therapie

  • Exposure / Narratieve Exposure Therapie (NET)

  • Accupunctuur, spiritueel en energetisch werk

  • Neurolinguistisch Programmeren (NLP)

  • Internal Family Systems (IFS)

  • Transactionele Analyse (TA)

  • Systemisch werk (o.a. familie opstellingen)

  • procesondersteuning met psychedelica (begin 2025).

Onze 5 basisprincipes:

1. Vertrouwen

2. Veiligheid

3. Verbinden

4. Voelen

Wij bieden begeleiding vanuit deze twee uitgangspunten:

 

Holotrofische benadering

Het herstellen van vroegere, ingrijpende ervaringen met langdurige gevolgen vraagt dat wij alle elementen in het leven van de client 'voeden'. Dit noemen we holotrofisch: afkomstig van de twee Griekse woorden Όλος (=‘alles’) en Τροφειν  (=‘voeden’).

Het bio-psycho-sociale model sluit hier op aan.

 

Verbinding

Wij werken vanuit de principes van hechtingsgerichte systeemtherapie. De mens-tot-mens relatie staat bij ons centraal: dus ook die tussen ons en jou als cliënt. De twee meest belangrijke zaken in ons werk zijn: vertrouwen en veiligheid. Dit geldt voor jou als client, maar ook voor ons met elkaar, als collega's.

In de begeleiding komt verder ook nadrukkelijk jouw sociale omgeving aan bod: familie, vrienden en anderen. Jouw 'systeem': hoe groot of klein dat ook is.

Wij werken dus met name vanuit verbinding: juist ook met elkaar als professionals. Dat doen wij vanuit onze kring-aanpak.

Ons doel is steeds om jou te begeleiden in het (her)verbinden met jezelf, met je lichaam, met je omgeving, met je passies. Met wie jij bent: jouw authenticiteit. Dit is de basis voor gezondheid en geluk, en ook voor echte verbinding met anderen. Om hier te komen, is voelen enorm belangrijk: daarom is de lichaamsgerichte aanpak steeds een onderdeel in onze begeleiding.


"Hoe verschillend onze opleidingen en aandachtsgebieden soms zijn: het is de optelsom die wonderen kan verrichten. Voor ons als professionals is dat een verademing. Voor onze cliënten de oplossing. Dat zien wij hier iedere dag weer!"

dr Wouter A. Keijser


Een diagnose: eind- of startpunt?

Veel van onze cliënten hebben al vaker hulp gezocht. Vaak horen wij dat zij ook al een of meerdere diagnosen 'kregen'. Bijvoorbeeld: depressie; persoonlijkheids- en/of angststoornis; autistisch spectrumEen diagnose kan helpen om richting te geven aan het werk van behandelaars. Een diagnose kan ook structuur bieden, bijvoorbeeld voor het kiezen van een behandelprotocol, het organiseren van zorg, en de zorgfinanciering.

Deze informatie vinden wij belangrijk, maar het zegt ons niet alles. In ons werk gaan wij niet uit van een diagnose

Niet zelden hebben onze cliënten dus al flink wat ervaring. Of deze nu goed of slecht was: in onze begeleiding bouwen we hier samen met jou op verder.

Hoe wij werken

Onze begeleiding (ook wel: counseling) kan bestaan uit een combinatie van:

  • Individuele begeleiding
  • Relatie- of gezin/systeem-counseling
  • Interdisciplinaire of 'kring'-trajecten.

Na een uitvoerige eerste fase heb een serie sessies met een of meerdere begeleiders. Je hebt steeds een vast aanspreekpersoon. Deze 'hoofdbegeleider' ziet er op toe dat alle begeleidders en professionals uit jouw 'kring' optimaal samenwerken. Als kring hebben we dan ook (interdisciplinair) overleg, waarbij we jouw voortgang bespreken en we onze expertises optimaal onderling afstemmen op jouw behoeften.

In de praktijk zie we dat onze samenwerking en continue afstemming aanpak voor cliënten het verschil maakt. En hierdoor hoef jij als cliënt ook niet steeds opnieuw ‘je verhaal’ te doen.


Het proces

In de basis bestaat ieder begeleidingstraject uit deze onderdelen:

1) Intake

Ons eerste contact bestaat uit een uitgebreid counseling gesprek (ca. 1,5 uur): een intake om alle relevante informatie over jou, jouw klachten en jouw leven te verzamelen. Onze persoonlijke kennismaking vinden wij minstens zo belangrijk als de informatie die we van jou nodig hebben. Over en weer moet er sprake zijn van een goede ‘click’. Dat kan dus betekenen dat jij als cliënt kiest om toch verder te zoeken of dat wij je adviseren dat te doen. In dat laatste geval proberen wij je altijd in contact te brengen met andere opties, waarvan wij denken dat die bij jou kunnen passen.

2) Begeleidingsplan

Wij werken niet vanuit vooraf vastgestelde programma’s, bijvoorbeeld door zorgverzekeraars. Wel stellen wij altijd eerst, samen met jou, een begeleidingsplan.

Kenmerkend voor onze begeleiding is dat niemand tevoren exact kan voorspellen hoe jouw behoeften zich gedurende het traject ontwikkelen.

Wij werken altijd volgens de methoden zoals deze voorgeschreven zijn door onze beroepsgroepen.

Het begeleidingsplan bestaat uit o.a.: ons gezamenlijke doel van de begeleiding; de soorten begeleiding die het beste bij jou past; hoe en waar begeleiding plaats vindt; en de duur en frequentie van de begeleiding.

3) Fase 1 Eerste stappen

In deze fase heb je de eerste sessies met jouw begeleiders. Zeker in het begin kijken we samen met jou goed naar wat/ wie voor jou werkt en wat/ wie (nog) niet.

4) Fase 2 Verdieping

Met de ervaring uit de eerste fase kunnen we samen eventuele aanpassingen doen aan het plan. Meer, minder, of anders.

5) Fase 3 Integratie en uitstroom

Het begeleidingstraject stopt uiteindelijk, maar jij gaat verder. We werken op zo'n manier toe naar dit punt, zodat jij zelf goed verder kan. Ook wanneer het even minder gaat, blijven we beschikbaar. We maken dus ook afspraken hoe je eventueel op ons kunt terugvallen, bijvoorbeeld online of telefonisch.

In alle fasen onderzoeken we hoe jouw omgeving een rol kan spelen bij jouw herstel en ontwikkeling. In deze laatste fase wordt het belangrijk dat dit ook goed vorm krijgt.

Onze informatiefolder EMDR kun je hier downloaden


En verder 

Duur en frequentie

Gemiddeld duurt jouw traject tussen de 3 tot 6 maanden. Je kun je rekening houden met twee- to drie-wekelijks sessies. Soms is de frequentie hoger - onder meer afhankelijk van de grootte van jouw begeleiderskring van jouw traject.

Online en tussentijds contact

Wanneer dat prettiger of gemakkelijker is, kunnen we afspreken om onze sessies online te doen (beeldbellen). Dat doen we pas nadat we elkaar in de intakefase goed hebben leren kennen.

Onze begeleiding beperkt zich niet alleen tot geplande online of fysieke afspraken. Juist in je dagelijkse leven kun je tegen dingen aanlopen. We maken afspraken hoe je daarmee omgaat en wanneer en hoe je dan een beroep op ons kan doen, bijvoorbeeld telefonisch of online.

Tussenstop

Soms kan het goed zijn dat je het traject (tijdelijk) pauzeert. Dat doen we altijd in goed overleg, bijvoorbeeld wanneer we samen constateren dat je er goed aan doet om eerst even ‘op te laden’ voor een volgende fase.


De inhoud

Veel cliënten hebben al eerder ervaring opgedaan met een bepaalde aanpak. Daarom kijken we tevoren samen wat jou wat het beste zou kunnen helpen - en wat niet. Uiteindelijk bestaat de inhoud van jouw begeleidingstraject uit (een combinatie van) onderdelen uit deze categorieën:

1. Psycho-educatie en -therapie

Door elkaar te spreken en contact te maken, kom je verder met inzichten en begrip. Hier spelen emoties en (leren) voelen een belangrijke rol.

2. EMDR & exposure

Oude ervaringen kunnen een negatief effect hebben op een hoe jouw emoties en gedrag. Door het toepassen van EMDR en exposure (‘blootstelling’) werken we stapsgewijs naar het verminderen van dit effect.

3. Lichaamswerk

“Feel it to heal it”. Heftige emoties hebben altijd een effect op ons lichaam en dus onze energie. Ze kunnen zelfs in ons lijf worden ‘opgeslagen’. Vanuit verschillende invalshoeken op het gebied van ‘lichaamswerk’ begeleiden onze collega’s je in het proces van her)bewustwording. Vanuit deze belichamings- of embodiment-praktijken leer je om je lichaam te gebruiken als hulpmiddel in zelfbewustzijn, mindfulness, verbinding, zelfregulering, het vinden van balans, en het creëren van zelfacceptatie. Vele vormen van ademwerk, yoga, maar ook meditatie en mindfulness oefening, helpen om optimaal in de lijf te zijn.

4. Sociale integratie en empowerment

Onze gezondheid staat of valt met hoe we in staat zijn om te verbinden met anderen. Onze cliënten hebben hier vaak een uitdaging. In jouw traject onderzoeken we niet alleen door welke dynamiek dat wordt veroorzaakt, maar werken we ook aan het (leren) verbinden met anderen.

5. Groepen

Veel cliënten blijken op den duur ook veel aan elkaar te kunnen hebben. Het delen van ervaringen en het meemaken van elkaars verhaal is verbindend. De kracht van de groep zetten wij graag, wanneer het daar de tijd voor is.


Veel van wat wij 'persoonlijkheid' noemen, is geen vaststaand geheel van eigenschappen. Het zijn overlevingsmechanismen die je in je jeugd hebt ontwikkeld.

Gabor Mate, When the Body Says No