Wouter Keijser
Samen met een (groeiende!) groep collega’s blijken we een werkwijze te hebben ontwikkeld die mensen daadwerkelijk helpt. Ik ben daar trots op! In de werled van zorg en welzijn heb je moed, lef en durf nodig om dingen echt anders te doen.
Maar vooral trots zijn wij op onze cliënten. Uiteindelijk nemen zij de grote stap om uit hun ‘ouwe auw’ te willen komen: weg uit de spiraal waar zij vaak al lang in vastzitten. Zelf herken ik dit uit eigen ervaring en ik weet van mijn collega’s dat dat voor hen niet anders is.
Hieronder vind je meer informatie over ons.
Voel je welkom bij ons
Over dr Keijser
Na zijn artsexamen in 1997 en daarna zijn werk in verschillende Nederlandse huisartsenpraktijken en buitenlandse ziekenhuizen (o.a. Mayo Clinic, USA; University of Calgary, Canada; Westminister Hospital, Engeland; Udjung Pandang, Indonesië) legde Wouter zich vooral toe op samenwerkingsvraagstukken in zorgorganisaties. In de afgelopen circa 25 jaar ontwikkelde hij zich tot een ervaren begeleider / coach van managers, artsen en bestuurders in zorg en welzijn. Daarnaast was dr Keijser actief in tal van zorginnovatie programma’s, waarin hij zich bovenal specialiseerde in ‘weerstand tegen verandering’. Na afronding van zijn wetenschappelijke onderzoek naar professionele ontwikkeling van artsen in complexe verandering, ontving Wouter in 2019 (cum laude) zijn ‘doctor’-titel aan de Universiteit Twente. Hier werkte hij ook jarenlang parttime als docent en supervisor van de UT 'honors'-studenten en jonge onderzoekers.
Dr Keijser is bovenal een arts, ‘niet praktiserend’ louter volgens de reguliere geneeskundige principes. Samen met collega’s uit verschillende disciplines zet hij zich in om bredere inzichten over zorg en heling zelf in de praktijk te brengen, maar vooral ook onder de aandacht binnen de zorgwereld. In de afgelopen jaren vulde Wouter zijn geneeskundige kennis en ervaring bij met verschillende opleidingen en trainingen in:
- EMDR
- Cognitieve GedragsTherapie (CBT)
- Emotionally-Focused Therapy (EFT)
- Mindfulness
- Schema therapie
-
Begeleiding van SOLK / ALK cliënten.
Wouter neemt deel aan en begeleidt intervisie sessies onder zorgverleners en therapeuten.
In de loop der jaren is Wouter vooral geïnspireerd door experts die hem voorgingen, waaronder: Pete Walker (C-PTSD), Bessel van der Kolk (PTSS), Stephen Porgess, (Polyvagal Theory) en Gabor Mate (verslaving; complexe PTSS; vroegjeugdig trauma). De praktijkervaringen en onderzoek van o.a. deze mensen is invloedrijk geweest bij het vormgeven van Wouter's eigen ontwikkeling en werk.
Naast zijn werk met cliënten is Wouter actief als:
- Lid van verschillende Raden van Toezicht in organisaties binnen de Nederlandse zorg en welzijn;
- Lid Raad van Advies van de Stichting Emovere die zich inzet voor het vergroten van bewustwording en verspreiden van kennis over hoe medisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten tóch vaak verholpen kunnen worden;
- Als wetenschapper en expert zet Wouter zich o.a. in voor ZONMW en het Corner Project (ontwikkeling van veerkracht van Rotterdamse kinderen);
- Coach voor teams, afdelingen en individuele professionals in Nederlandse zorginstellingen.
Wouter is vader van 5 kinderen; samen met zijn partner Elize, de moeder van 2 kinderen. Wouter is vaak te vinden op en nabij het water en in de natuur.
Wouter lijkt soms een soort een röntgen-scan te hebben voor wat er bij mensen diep van binnen speelt. Feilloos weet hij al snel iemands knoop van verdrongen emoties te duiden. Dat is soms confronterend en pijnlijk. Zelf zegt hij vaak: 'Je moet het eerst voelen, voordat het minder wordt'. En dat is natuurlijk ook wel zo."
Een collega over Wouter
Een kring aan begeleiders
Hieronder volgt een overzicht van de begeleiders van Kring Utrecht.
Begin 2025 start in Gorinchem de Kring NoordBrabant.
Ben Verbree, accupuncturist en Bu Ming specialist
Het uitgangspunt van acupunctuur therapie is het prikkelen van reacties in het lichaam. Onze aandacht is om klachten op verschillende plaatsen te behandelen, te verminderen of te herstellen: uiteindelijk is het doel om de energiebalans als geheel te herstellen. Acupunctuur is in te zetten om dynamische pijn bij specifieke bewegingen te behandelen, maar ook om spier-, pees- of gewrichtsproblematiek mee te behandelen. Daarnaast kunnen mentale problemen, zoals slaapproblemen of stress gerelateerde klachten, onder indicaties vallen waarvoor Ben behandelingen biedt.
Ben is gespecialiseerd in Bu Ming. 'Bu' betekent: het voeden, en 'Ming': de bestemming. Het voeden van je bestemming. Bu Ming kan een hulpmiddel zijn om je kernkwaliteiten weer terug te vinden en je los te maken van de vaak onnodige, remmende ballast van normen en waarden uit je sociale omgeving. Wat zijn mijn talenten, hoe kan ik daar optimaal gebruik van maken?
"Het leven is een avontuurlijke zoektocht naar de dynamische balans van jouw levenswaarden. Acupunctuur geeft een prikkel in de juiste richting."
Ben Verbree
Caroline Mönking en Mickey Pigeaud (SparkSport)
Bewegen is een van de basisprincipes voor heling van onverwerkte emoties en om een je in staat te stellen om een gebalanceerd leven op peil te houden. In de begeleidingstrajecten zien wij bewegen ook als een instrument om bij jezelf ‘thuis’ te komen. En bovenal houdt bewegen je gezond, fit en mentaal op niveau.
Met sportcoaches train je live online (via Zoom), of volg je trainingen buiten in het park. In jouw begeleidingsplan stellen we samen met jou vast welke training bij jou past. Mét rennen of juist zonder rennen; wanneer je weer opstart of last hebt van blessures; of kort & intensief. Ook voor de oudere doelgroep bieden we speciale trainingen. We werken individueel en als dat past in groepen (max. 12 personen): je krijgt steeds aandacht van de sport coach, die let op jouw houding, je uitdaagt en samen met jouw de grenzen op zoekt die voor jou goed zijn.
Laura Gilhuis, psychosomatisch fysiotherapeut, yin yoga docent en ademtrainer
Laura combineert in haar werk als psychosomatisch fysiotherapeut verschillende methodes om te schakelen van denken en doen naar voelen en zijn. Het leren loslaten van lichamelijke spanning is een proces waarin veiligheid en vertrouwen een belangrijke rol spelen. Door ervarings- en belevingsgericht lichaamswerk gaan we samen op zoek naar een veilige basis in jouw eigen lichaam.
Op haar eigen weg naar meer energie, bewustzijn en ontspanning hebben yin yoga en ademwerk voor laura zelf ook een belangrijke rol gespeeld. Door zich hier verder in te ontwikkelen en te scholen, geven beide mogelijkheden tot verdieping in jouw begeleiding. Yin yoga en ademwerk versterken elkaar en ondersteunen diepe ontspanning, vertragen, gedragen voelen, overgave en compassie.
"De kunst is om te leren luisteren naar het fluisteren van je lichaam, dan hoeft het niet zo hard te schreeuwen."
Laura Gilhuis
Yvonne Vendrig, massage-, yoga - en adem therapeut
Yvonne heeft een lange ervaring in de begeleiding van cliënten, waarbij zij een breed scala aan modaliteiten inzet, zoals: yogales en yogabegeleiding; massage; ademcoaching, -opleiding en workshops.
De begeleiding van Yvonne werkt op fysiek en mentaal-emotioneel niveau. Daarbij wordt ademtherapie ook ingezet bij dieper gelegen problematiek, zoals: angst; stress; en trauma.
Yvonne begeleidt cliënten op verschillende kruispunten in hun persoonlijk ontwikkelings- en helingsproces. In haar persoonsgerichte begeleiding zet de cliënt zichzelf in beweging.
Robert Lutz, manueel en fysiotherapeut, ergonoom en coach
Vanuit zijn brede vakkennis en ervaring spiegelt Robert cliënten graag en breng hij hen in beweging. Roberts doel is om kennis en inzicht te geven in aspecten die je (weer) in balans maken en houden. Balans in geven en nemen tot balans in aanspanning en ontspanning.
Als therapeut weet Robert veel van hoe mensen (goed) bewegen en stelt samen met de cliënt steeds de de kritische vraag: Wat maakt dat je beweegt zoals je doet? Waar komt dat vandaan, wat heeft jouw beweging gemaakt?
Roberts werkt daarbij vanuit verschillende perspectieven: fysiek, emotie, psychisch, het familiesysteem en zingeving. Vanuit een 'helikopterview' stelt Robert je in staat om een overzicht schetsen en te houden, om van daaruit een nieuwe beweging in te gaan. Een blokkade in beweging brengen, hetzij passief, of actief, zorgt dat je de neerwaartse spiraal kan omkeren.
"Ik help je uit je fysieke, psychische en/of emotionele blokkade. Want daar waar je blokkeert, stroomt het niet."
Robert Lutz
Rianne Ruiter, (relatie)therapeut, EFT therapeut en expert sociaal welzijn
Rianne zet zich in voor het verbeteren van verbinding binnen relaties: dit kunnen (echt)paren zijn, ouder–kind relaties zijn, en de relatie die cliënten met jezelf willen uit- of opbouwen. In de EFT relatie therapie worden onderliggende emoties onderzocht, negatieve patronen en het effect daarvan besproken. De therapie ondersteunt cliënten om op een andere manier met zichzelf en/of elkaar om te gaan en te praten.
"Het is zo spannend om dit aan te gaan met jezelf en/of je partner. Ik begrijp dit uit eigen ervaring heel goed. Het gegeven blijft dat een mens pas leert, net uit de comfortzone."
Rianne Ruiter
Het Medizijn
Het Medizijn is een centrum waar medische praktijk en wetenschap samenkomen met tal van paramedische en (vaak eeuwenoude) aanvullende geneeswijzen. Het Medizijn biedt zowel voor professionals als voor cliënten een platform om verder te kijken dan binnen een enkel specialisme of aanbieder van zorg of vakgebied. Toenemend zien we bij het Medizijn een samenkomen van ervaren professionals die samen met ervaringsdeskundigen werken aan het verbeteren van zorg en begeleiding: vooral voor mensen met langer bestaande, complexe klachten.
"Een absolute aanrader voor wie verder zoekt dan een geprotocolleerd plan"
Kieran, een cliënt
Onze partners
Afhankelijk van de hulpvraag werken wij samen met verschillende experts op het gebied van zorg en welzijn.